Het belang van werk en privé gescheiden houden

karel Bosma
karel Bosma
09/04/2024
113
Stress van werk

Bij sommige dagen merk je misschien dat het lastig is om werk en privé gescheiden te houden. Je gaat bijvoorbeeld onder werk op je telefoon social media bekijken. Het is wel belangrijk dat je privé en werk gescheiden kan houden. Lees hier waarom en hoe je dit kan doen.

Man op werk drinkt koffie

Thuis is thuis en werk is werk

Het is lastig om alle ballen tegelijkertijd omhoog te houden. Mensen die ambitieus zijn proberen dit heel vaak. Als je goed wilt presteren op werk, is het juist belangrijk dat je thuis kan ontspannen en niet nog met werk bezig bent. Dit zorgt ook voor een betere klanttevredenheid. Je kunt thuis ontspannen in een bubbelbad in Limburg. Zowel je werk profiteert ervan als je goed in je vel zit, en je gezin ook. Het is een kwestie van steeds proberen, dan lukt het vanzelf. Je hebt meer rust en controle over je tijd en je krijgt ook meer zelfvertrouwen.

Stel grenzen

Om een juiste balans te krijgen tussen werk en privé is het erg belangrijk om je grenzen aan te geven. Je moet hiervoor vaker ‘nee’ gaan zitten. Je kunt je hierbij de volgende vragen stellen:

  • Wat levert het op als ik nee zeg?
  • Wat levert het op als ik ja zeg?
  • Waar moet ik nee op zeggen als ik hier ja op zeg?

Thuiswerken

Door de coronatijd werken we steeds meer hybride. Dit leidt steeds meer tot het krijgen van een burn-out. Doordat we veel meer thuiswerken weten we vaak ons niet meer aan de reguliere werktijden te houden. Dus ook als je veel thuis werkt, is het belangrijk om werk en je privéleven gescheiden te houden. Een kantoor aan huis heeft voor- en nadelen.

Lees ook:  5 tips om een product te verkopen
vrouw op telefoon

Twee telefoons

Misschien lijkt het hebben van twee telefoons best irritant, maar toch kan het je heel erg helpen om privé en werk gescheiden te houden. Ook op vakantie wil je niet dat je nog appjes van je werk krijgt. Dit zorgt er voor dat de verleiding erg groot wordt om in je vrije tijd zakelijke berichtjes, appjes en mailtjes te checken. Je kunt daarom beter een goedkope telefoon aanschaffen voor zakelijke contacten. In je vrije tijd kun je je zakelijke telefoon dan lekker thuis laten.

Thuis je eigen werkplek

Na je lange werkdag wil je het ook echt af kunnen sluiten. Het is slim om een aparte werkplek te hebben, waar je dan de rest van de dag niet veel meer zult komen. Sommige mensen hebben die luxe niet, maar je kunt het natuurlijk wel altijd zelf creëren. Ook kun je jezelf een ritueel aanleren. Start bijvoorbeeld elke werkdag met een kopje koffie. Kijk naar je to-dolijst wat je allemaal te doen staat. Plan een aantal pauzes in, zodat je daarna weer effectief aan de slag kan. Aan het einde van de dag sluit je alles af en laat je alles liggen voor de volgende werkdag.

Gevolgen van een verstoorde werk-privébalans

Op het moment dat je last hebt van een verstoorde werk-privé balans, kan dit leiden tot vervelende symptomen. Dit zijn een aantal symptomen die je kunt ervaren.

  • Je hebt meer last van stress
  • Je slaapt slechter
  • Je kijkt er meer tegenop om naar werk te gaan
  • Er ontstaan thuis meer irritaties en ruzies
  • Je bent minder productief
  • Je wordt steeds meer vergeetachtig
Lees ook:  Hoe grondstofprijzen marketingstrategieën beïnvloeden: een diepgaande analyse

Uitgelicht

Recent

Hoe kun je je rijschool promoten?

Hoe grondstofprijzen marketingstrategieën beïnvloeden: een diepgaande analyse

Hoe kun je als lokale ondernemer jouw naamsbekendheid in het grensgebied verhogen?

Verschillende soorten marketingstrategieën

© Mijn Marketing Plan
- 2024
Made with
Web Wings