Hoe een marketingmatrix gebruiken om je marketingplan te versterken

karel Bosma
karel Bosma
12/01/2023
783

Een marketingmatrix is een grafiek waarin verschillende marketingstrategieën worden getoond in verhouding tot elkaar. Het is een handig hulpmiddel om marketingbeslissingen te nemen en om prioriteiten te stellen. Afhankelijk van de beschikbare middelen en de doelstellingen van een bedrijf, kan een marketingmatrix worden gebruikt om de meest kosten-efficiënte en effectieve strategieën te bepalen.

Een marketingmatrix bestaat uit vijf kolommen:

 1. Product: Het product dat je wilt verkopen moet aansluiten bij de wensen en behoeften van je doelgroep. Dit kan variëren van fysieke producten tot digitale producten of diensten.
 2. Prijs: Bepaal de prijs van je product of dienst op basis van de kosten, concurrentie en waarde voor de klant.
 3. Promotie: Gebruik verschillende kanalen zoals social media, e-mailmarketing en offline reclame om je product of dienst te promoveren.
 4. Plaats: Bepaal waar je product of dienst verkrijgbaar is. Dit kan zowel fysieke winkels als online verkooppunten zijn.
 5. People: Zorg dat je medewerkers op de hoogte zijn van je product of dienst en dat ze in staat zijn om klanten te helpen bij vragen en problemen.

Door de informatie in de marketingmatrix te gebruiken, kunnen bedrijven de meest kostenefficiënte en effectieve strategieën kiezen voor hun bedrijf.

Waarom is een marketingmatrix een belangrijk van je marketingplan?

Marketing strategy, marketingplan

Een marketingmatrix is een essentieel onderdeel van het marketingplan omdat het je helpt om je doelen op een gestructureerde manier te visualiseren. Door het gebruik van een marketingmatrix kun je identificeren welke taken je moet uitvoeren om je doelen te bereiken, de benodigde middelen in kaart brengen, de kosten beheren en de prestaties meten. Het is een krachtig hulpmiddel om je marketinginspanningen te versterken en je resultaten te maximaliseren. Dit kan ook belangrijk zijn als je wil samenwerken met marketing of SEO bureau's voor een SEO pakket.

Product

Het product onderdeel in een marketingmatrix gaat over het aanbod van een product of dienst. Dit betekent dat je gaat nadenken over wat je gaat verkopen, aan wie je het gaat verkopen en waarom mensen het zouden willen kopen.

Laten we zeggen dat je een webshop hebt voor de verkoop van gepersonaliseerde mokken. Dan is jouw product een gepersonaliseerde mok. Je gaat nadenken over de verschillende soorten mokken die je gaat aanbieden, zoals kleur, afbeeldingen, teksten, etc. Hierdoor maak je het voor jouw doelgroep makkelijker om een keuze te maken.

Lees ook:  De voor- en nadelen van een kantoor aan huis

Daarnaast ga je ook nadenken over wie je doelgroep is, voor wie je de mokken gaat maken. Hierdoor kun je je product beter afstemmen op de wensen en behoeften van jouw doelgroep. De mokken voor kinderen zullen bijvoorbeeld anders zijn dan de mokken voor volwassenen.


Tot slot ga je nadenken over waarom mensen jouw mokken zouden willen kopen. Dit kan bijvoorbeeld omdat ze uniek zijn, omdat ze een leuke afbeelding hebben of omdat ze een leuke herinnering opleveren. Hierdoor kun je een verkoopargument maken waarmee je jouw product kan verkopen.

Prijs

Het prijs onderdeel in een marketingmatrix gaat over hoeveel een product of dienst kost. Bij het bepalen van de prijs zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste moet je kijken naar de kosten die je maakt om het product of de dienst te maken of te leveren. Hierdoor kun je bepalen hoeveel je minimaal moet verdienen om winst te maken.

Daarnaast moet je ook kijken naar je concurrenten en wat zij voor een soortgelijk product of dienst vragen. Hierdoor kun je bepalen of je een prijs kunt vragen die hoger of lager is dan die van je concurrenten.

Tot slot moet je ook kijken naar de waarde die het product of de dienst voor de klant heeft. Als een product of dienst veel waarde biedt voor de klant, dan kun je een hogere prijs vragen dan als het minder waarde biedt.


Promotie

Het promotie onderdeel in een marketingmatrix gaat over hoe je het product of de dienst promoot. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals social media, e-mailmarketing, offline reclame en PR.

Ten eerste ga je nadenken over welke kanalen je gaat gebruiken om te promoveren. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar waar je doelgroep zich bevindt en welke kanalen zij gebruiken.

Daarnaast ga je ook nadenken over de boodschap die je wilt communiceren. Hierdoor kun je een gerichte boodschap maken die aansluit bij de wensen en behoeften van je doelgroep.

Lees ook:  Zo bepaal je het marketingbudget

Tot slot ga je ook nadenken over hoe vaak je wilt communiceren. Hierdoor kun je bepalen hoeveel budget je wilt uitgeven aan promotie en hoe vaak je wilt communiceren met je doelgroep.Plaats

Het plaats onderdeel in een marketingmatrix gaat over waar je het product of de dienst verkrijgbaar maakt. Dit kan zowel fysieke winkels als online verkooppunten zijn.

Ten eerste ga je nadenken over welke verkooppunten je gaat gebruiken om je product of dienst te verkopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een eigen website, een webshop of verkoop via derde partijen zoals Amazon of bol.com.

Daarnaast ga je ook nadenken over de locatie van de verkooppunten. Hierdoor kun je bepalen of je product of dienst alleen online verkrijgbaar is of dat je ook fysieke winkels gaat openen.

Tot slot ga je ook nadenken over de logistiek en de verzending van je producten. Hierdoor kun je bepalen hoe je producten bij de klant komen en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze op tijd worden bezorgd.


people

Het people onderdeel in een marketingmatrix gaat over de mensen die betrokken zijn bij het verkoopproces van het product of de dienst. Hierbij kun je denken aan medewerkers, verkopers, agenten, enzovoort.

Ten eerste ga je nadenken over wie je in dienst neemt om je product of dienst te verkopen. Hierbij is het belangrijk om mensen te kiezen die gepassioneerd zijn over het product of de dienst en die in staat zijn om klanten te helpen bij vragen of problemen.

Daarnaast ga je ook nadenken over hoe je je medewerkers opleidt. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat ze op de hoogte zijn van het product of de dienst en dat ze in staat zijn om klanten te adviseren.

Tot slot ga je ook nadenken over hoe je je medewerkers motiveert. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat ze gemotiveerd zijn om het beste te doen voor de klanten en om het product of de dienst te verkopen.

Tips en tricks voor het schrijven van een marketingmatrix

We hebben verder nog wat leuke tips en tricks om mee te nemen tijdens het maken van je marketingmatrix! Hier kun je rekening mee houden tijdens het maken van een marketingmatrix:

 1. Begin met het vaststellen van je doelen en doelgroep. Dit helpt je om gericht te werken aan je marketingmatrix en om te bepalen welke elementen van de matrix het meest relevant zijn voor jouw bedrijf.
 2. Maak gebruik van een SWOT-analyse (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) om inzicht te krijgen in de sterkte en zwakte van je bedrijf en de kansen en bedreigingen in de markt.
 3. Bepaal een budget voor elk onderdeel van de matrix, zoals product, prijs, promotie en plaats. Hierdoor kun je gericht werken aan elk onderdeel en zorg je dat je budget goed wordt verdeeld.
 4. Maak gebruik van verschillende bronnen en tools, zoals marktonderzoek, klanttevredenheidsonderzoek en concurrentieanalyse, om inzicht te krijgen in de wensen en behoeften van je doelgroep en de trends en ontwikkelingen in de markt.
 5. Test en evalueer regelmatig de effectiviteit van je marketingmatrix. Hierdoor kun je aanpassingen doen waar nodig en zorg je dat je marketingmatrix up-to-date blijft.
 6. Houd rekening met de veranderde trends, technologie en de veranderende markten en past het matrix aan.
 7. Zorg ervoor dat de matrix eenvoudig te begrijpen is en deel deze met andere afdelingen zoals verkoop, productie en logistiek zodat iedereen op dezelfde lijn zit en kan bijdragen aan het succes van de matrix.
Lees ook:  3 tips voor webshop promotie


Kort samengevat:

Een marketingmatrix is een belangrijk hulpmiddel bij het opstellen van een effectief marketingplan. Het bestaat uit vier belangrijke onderdelen: product, prijs, promotie en plaats. Door gericht te werken aan elk onderdeel en gebruik te maken van verschillende bronnen en tools, kun je een marketingmatrix opstellen die aansluit bij de wensen en behoeften van je doelgroep en die helpt bij het bereiken van de doelstellingen van je bedrijf. Door regelmatig te testen en te evalueren en rekening te houden met de veranderde markten, technologie en trends, kan de matrix up-to-date blijven en bijdragen aan het succes van het bedrijf.

Wil je hulp bij het opstellen of uitwerken van een marketingmatrix? Zoek dan naar een marketing of SEO bureau.

Uitgelicht

Recent

Chatbots en hun evolutie in de klantenservice

Brandveiligheid op kantoor

Tips om een keuken op kantoor in te richten

Tips voor jouw allereerste stage!

© Mijn Marketing Plan
- 2024
Made with
Web Wings