Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame verpakkingen

karel Bosma
karel Bosma
09/08/2023
325
Duurzame verpakkingen

In een wereld die zich steeds bewuster wordt van milieuproblemen, wordt er steeds meer van bedrijven verwacht om duurzamer te produceren, leveren en aanbieden. Een gebied dat aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt als het gaat om duurzaamheid, zijn het de verpakkingen van producten. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame verpakkingen hebben de potentie om onze impact op het milieu aanzienlijk te verminderen. In deze blog vertellen we meer over een aantal van deze ontwikkelingen op het gebied van duurzame verpakkingen en hun impact op onze planeet.

Biologisch afbreekbare materialen

Het duurt wel honderden jaren om traditionele plastic verpakkingen af te laten breken in het milieu. Dit leidt tot enorme ophopingen van afval. Daarom zijn er tegenwoordig een duurzame alternatieven voor plastic. Biologisch afbreekbare materialen, zoals PLA (polymelkzuur) en PHA (polyhydroxyalkanoaten), bieden een veelbelovende oplossing. Deze materialen worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen en breken af onder natuurlijke omstandigheden, waardoor het probleem van plasticvervuiling wordt verminderd.

Herbruikbare verpakkingen

Een andere ontwikkeling op het gebied van duurzame verpakkingen is het gebruik van herbruikbare verpakkingen. Bedrijven experimenteren met verpakkingen die na gebruik kunnen worden teruggestuurd, gereinigd en opnieuw gevuld. Hierdoor hoeven dus geen nieuwe verpakkingen worden gemaakt en blijven mensen ook niet met hun afval. Dit vermindert niet alleen de behoefte aan een constante stroom van wegwerpverpakkingen maar bevordert ook een circulaire economie.

duurzame verpakkingen

Eetbare verpakkingen

Een unieke ontwikkeling als het gaat om duurzame verpakkingen is de opkomst van eetbare verpakkingen. Deze verpakkingen kunnen worden geconsumeerd of veilig worden afgebroken en worden gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals zeewier, aardappelzetmeel en rijst. Ze verminderen niet alleen afval, ze voegen ook een extra functionaliteit toe aan verpakkingen.

Lees ook:  Dingen die je moet weten als je een rijschool begint

Slimme verpakkingen

Slimme verpakkingen combineren duurzaamheid met technologie. Deze verpakkingen zijn niet per definitie duurzaam door het materiaal waarvan ze gemaakt zijn.  Ze kunnen wel de versheid van voedsel bewaken, temperaturen reguleren en zelfs interactief communiceren met consumenten via bijvoorbeeld QR-codes. Door voedselverspilling te verminderen en de gebruikerservaring te verbeteren, dragen slimme verpakkingen bij aan duurzaamheid op meerdere niveaus.

Op plantaardige olie gebaseerde inkten

Traditionele inktsoorten kunnen schadelijke chemicaliën bevatten die moeilijk afbreekbaar zijn. Plantaardige olie gebaseerde inkten bieden een groenere alternatieve optie. Deze inkten worden gemaakt van hernieuwbare bronnen en bevatten minder vluchtige organische stoffen. Dit is gunstig voor zowel de gezondheid als het milieu.

duurzame verpakkingen

Verminderde verpakking

Een van de meest effectieve manieren om duurzaamheid te bevorderen, is het verminderen van de hoeveelheid verpakking die wordt gebruikt. Bedrijven zoeken naar manieren om producten met minder verpakkingsmateriaal te leveren zonder concessies te doen aan de veiligheid of kwaliteit. Dit kan verschillen van het verwijderen van onnodige lagen plastic tot het herontwerpen van producten om compactere verpakkingen mogelijk te maken. Lees hier meer over andere moderne verpakkingstechnieken.

Upcycling en recycling

Upcycling en recycling blijven belangrijke pijlers van duurzame verpakkingen. Recyclen is het proces waarbij materialen die anders als afval zouden worden weggegooid, worden verzameld, verwerkt en omgezet in nieuwe producten. Upcycling is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Het hergebruiken van materialen en het ontwikkelen van innovatieve recycleprocessen dragen bij aan het verminderen van afval en het behoud van kostbare grondstoffen.

Lees ook:  Eigen bedrijf? Bij deze beroepen kan dat makkelijk

Wil je meer producten gaan verkopen met duurzame verpakkingen? Lees dan hier onze 5 tips! Ook lees je hier hoe je het beste een boodschap kunt overbrengen naar jouw doelgroep.

Uitgelicht

Recent

Boy Weijgertse voor een groenere toekomst

Alles over Internet of Things (IoT)

Waarom iedere organisatie aan teambuilding moet doen

Tips om je personeel te motiveren

© Mijn Marketing Plan
- 2024
Made with
Web Wings